Toen Uitgeverij Querido belde om te vertellen dat Honderd uur nacht verkocht was aan een Amerikaanse uitgeverij, barstte ik midden op straat in tranen uit. Dat doe je kennelijk als je allergrootste droom opeens uitkomt. Sinds mei 2016 ligt A Hundred Hours of Night in Amerika in de boekwinkel, vertaald door Laura Watkinson en uitgegeven door Arthur A. Levine Books.

Met mijn uitgever Arthur A. Levine.

Eind mei ging ik – voor het eerst na orkaan Sandy – terug naar New York. Om mijn boek in echte Amerikaanse winkels te zien liggen, om mijn lievelingsstad te omhelzen, om te lunchen met mijn uitgever, om klassen van de Nederlandse school ’t Klokhuis te bezoeken en om mijn boek aan te bieden aan de lievelingsplekken die voorkomen in mijn verhaal. 

De eigenaar van mijn favoriete burritotentje Dos Toros las glunderend het hoofdstuk waarin hij zelf voorkomt, terwijl ik tegenover hem zat en na drie jaar eindelijk weer zo’n heerlijke burrito at.

Bij boekhandel Barnes & Noble mocht ik langskomen om mijn boek te signeren. In hun filiaal aan Fifth Avenue had ik drie jaar daarvoor dagenlang geschuild tijdens de reusachtige stroomstoring die volgde op orkaan Sandy. Vier dagen lang moesten we doorkomen zonder elektriciteit – zonder licht, verwarming, televisie, internet en mobiel bereik. 

Precies in het gangpad waar ik in 2012 urenlang zat te internetten, ging ik nu weer zitten. Maar deze keer had ik geen telefoon in mijn handen, maar A Hundred Hours of Night. Daar op de grond las ik de scène uit mijn boek waarin mijn hoofdpersonen in precies datzelfde gangpad zitten…

The Netherland Club en het Nederlands Consulaat organiseerden een fantastische boekpresentatie in een chique salon in Midtown: voor Nederlanders en Amerikanen vertelde ik daar over mijn boek. Mijn uitgever Arthur Levine had speciaal voor die avond oranje sokken gekocht, en de 86-jarige man die ik een week eerder had leren kennen tijdens een wandeling langs de Hudson River, was ingegaan op mijn uitnodiging: hij was ook bij mijn boekpresentatie.
 

Voor nrc.next schreef ik een artikel over mijn zelf in elkaar gezette book tour en over de verschillen tussen de Nederlandse en Amerikaanse versie van mijn boek. Dat artikel kun je hier teruglezen op de website VertaalVerhaal.

Bij boekhandel Shakespeare & Co aan de Upper East Side.

The Frick Collection is mijn lievelingsmuseum in NYC; het komt voor in mijn boek en daarom ben ik een exemplaar van ‘A Hundred Hours of Night’ aan The Frick gaan aanbieden.

Voor The Public Library liggen twee enorme leeuwen van steen; Emilia loopt langs ze op weg naar wifi en stopcontacten…

Schrijftips & meer in het Zapp Weekjournaal
'Gips' wint de Gouden Griffel