Op het Kinderboekenbal op 4 oktober werd Gips bekroond met de Gouden Griffel 2016, de prijs voor het beste kinderboek van het jaar. JAAAAAAA, HOERAAAAAA!!!!!!!!!!

De dag na het Bal was ik bij RTL Live om te vertellen over mijn Griffel – hier kijk je het fragment terug.

Hier zie je een filmpje op de website Why I love this book: tijdens de Midzomerkinderboekenborrel 2016 (toen de Zilveren Griffels werden uitgereikt) vertel ik over Gips.

Foto: Chris van Houts

Gips kent een eenheid van tijd en plaats en een veelheid van handelingen en gedachten. Het boek is in de ik-vorm geschreven, in de tegenwoordige tijd. Heel direct lezen we, in flonkerende afwisseling, wat er gebeurt en wat Fitz voelt en denkt. Knap beschrijft Woltz haar ontwikkeling en de met elkaar botsende gevoelens meesterlijk. Fitz’ taal wordt geleidelijk minder sarcastisch, maar blijft raak en puntig. Gelukkig maar, want dit brengt superieure humor in het boek. Haar stijl maakt het Woltz mogelijk dit rijke verhaal in slechts 166 bladzijden te vertellen. Virtuoos verbindt en vervlecht ze verhaallijnen. Haar beeldende taal heeft geen nadere uitleg nodig. Alles heeft een functie. Woltz heeft een geraffineerde manier om informatie te introduceren en te doseren. Sommige dingen zijn raadselachtig en worden pas later duidelijk. Ze stuwen het verhaal voort. Waarom heeft Fitz een tijgermasker op als ze naar het ziekenhuis gaat? Wie is Benjamin? Maar nergens is het boek overgeconstrueerd, integendeel: het is zeer toegankelijk. Handig maakt Woltz in deze ziekenhuiscontext gebruik van fysieke en medische metaforen. Overtuigend is de verwerking van medische informatie, mooi de tegenstelling tussen het klinische van het ziekenhuis en de hitte van de gebeurtenissen.

– Juryrapport Griffeljury 2016

Foto: Chris van Houts

Op bezoek bij 'A Hundred Hours of Night' in New York
Zilveren Griffel voor ALASKA