Hoera!! Op 22 juni 2022 werd De tunnel bekroond met een Zilveren Griffel in de categorie Twaalf tot vijftien jaar. Het juryrapport:

De tunnel is een prachtig geschreven historisch jeugdboek dat leest als een filmische roman. Het boek speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de achtergrond van de Blitzkrieg, waarbij er te weinig schuilkelders zijn om veiligheid voor eenieder te bieden. Woltz neemt je mee in de ondergrondse van Londen waar de inwoners nachtenlang verblijven om te schuilen voor de immer vallende bommen. Ze schetst een mooi tijdsbeeld zonder dat het een geschiedenisles wordt.

Woltz beschrijft de machteloosheid van de jonge hoofdpersonen die op zoek zijn naar hun identiteit en seksualiteit terwijl hun omgeving letterlijk in brand staat. De personages zijn stuk voor stuk levensecht, interessant en geloofwaardig. Ze komen tot leven in goed geschreven levendig en sprankelende dialogen. Woltz schrijft in prachtige beeldende taal die soms in schril contrast staat met het verwoestende effect van de bombardementen en de ‘wereld van zoemend metaal en elektrisch licht’. De kooi als metafoor komt op verschillende sleutelmomenten terug, een kooi waar de personages ieder op hun eigen manier uit willen breken. Op subtiele wijze toont de schrijver hoe vooroordelen over homoseksualiteit en over klassenverschillen de personages beperken in hun wensen en gevoelsleven. Het boek staat vol mooie zinnen waar je een gouden randje omheen zou willen doen. Anna Woltz schreef een gelaagd, evenwichtig verhaal dat raakt. Tegen de achtergrond van de huidige oorlog die in Europa woedt, is De tunnel actueler dan ooit.

Foto: Bas van Hattum

DE TUNNEL drie keer genomineerd
My Especially Weird Week with Tess