Het geheim van de stoere prinses, Het geheim van ons vuur, Het geheim van held nummer zes

Het geheim van de stoere prinses

 

Rosalie Sophia is een prinses. Elke dag komt ze met het koninklijk vliegtuig naar school. In de lucht verwisselt ze haar prinsessenjurk voor een spijkerbroek en haar diamanten armband voor kralen van plastic.
Behalve haar beste vriend Alexander weet niemand dat Rosalie een prinses is. In de klas heet ze gewoon Roos. Ze wil niet anders zijn dan andere kinderen!
Maar dan moet haar school verhuizen naar een grijs gebouw van beton midden in de stad. Het lijkt wel een gevangenis. Rosalie bedenkt een plan om haar school te redden. Maar kan ze geheim houden dat ze een prinses is?

 

Anna Woltz & Roos van den Berg

Leopold, 2007                         
Leeftijd: 8 +
Prijs: € 12,95                                    
ISBN: 9789025851224                  

Leopold, 2019
Leeftijd: 8 +
Prijs: € 13,50
ISBN: 9789025877583

Het geheim van de stoere prinses werd getipt door de Nederlandse Kinderjury 2008.

 

Inspiratie

 

Ik heb dit boek geschreven, maar de elfjarige Roos van den Berg heeft het verhaal bedacht. Roos is de winnares van de GEHEIM-wedstrijd 2007 en heeft me precies verteld hoe ze het verhaal over prinses Rosalie voor zich zag. Daarbij heeft ze veel uit haar eigen leven gebruikt: haar eigen naam, haar vriendinnen Lisa en Shivani, haar beste vriend Alexander – zelfs haar hond Lola. Die bestaan allemaal echt. Zou Roos dan misschien ook echt een prinses zijn? Achterin haar boek geeft ze het antwoord zelf:

‘Ja. Nou ja, in mijn fantasie blijf ik in elk geval altijd een prinses. Maar eigenlijk ben ik in het echt gewoon als Roos een doodnormaal meisje van elf jaar. Toen ik het verhaal bedacht was het wel op mezelf gebaseerd. Het is een droom van elk meisje om prinses te worden, dus waarom zou er dan geen boek over geschreven kunnen worden? Toen ik de Geheimwedstrijd won, voelde ik mezelf nog beter dan een prinses!’

Toen Het geheim van de stoere prinses in juni 2007 uitkwam, kreeg Roos een taart bezorgd met het omslag van haar eigen boek er op – en dertig exemplaren van Het geheim van de stoere prinses, zodat ze iedereen in haar klas een boek kon geven.

 

 

Het geheim van ons vuur

 

Wat ik je nu ga vertellen is geheim. Alleen Hanna en ik weten ervan. Het gaat over de tijd dat Sjoerd ziek was. Papa en mama deden niks. Nou ja, Sjoerd mocht de laptop van papa lenen en mama braadde een kiprollade. Maar Sjoerd at de kip niet op. Toen wist ik dat Hanna en ik iets moesten doen.

Dit is het verhaal van Tess van negen en Hanna van zes. Ze gaan hun zieke broer redden, maar daarvoor moeten ze iets heel ergs doen. Iets waar ze eigenlijk niet over durven te praten. Maar ze doen het toch, want Sjoerd moet beter worden. Dit is zijn enige kans…

 

Leopold, 2004
Leeftijd: 8 +
Prijs: € 12,95
ISBN: 9025844561

 

Inspiratie

 

In 2000 werd mijn zusje Sarah erg ziek, net als Sjoerd. Ze moest meteen naar het ziekenhuis. Mijn ouders en ik wisten niet wat we moesten doen om haar weer beter te maken. Ik deed net eindexamen op school, en vóór elk examen fietste ik even langs het ziekenhuis. Ik had het druk met leren, maar ik had natuurlijk wel tijd om heel erg ongerust te zijn.
Gelukkig is Sarah nu weer helemaal beter. Maandenlang heeft ze zware medicijnen gekregen, maar nu is ze weer zo gezond als een vis. Ze heeft Geneeskunde gestudeerd en is nu dokter. Als Sjoerd nog eens ziek wordt, kan mijn zusje hem dus helpen. En dan hoeven Tess en Hanna gelukkig nooit meer zoiets engs te doen als in Het geheim van ons vuur.

Het schaap Satijntje (de lievelingsknuffel van Hanna), bestaat echt. Ze is van mijn zusje en heet echt Satijntje, omdat de binnenkant van haar oren van satijn is. Toen Saskia Halfmouw tekeningen ging maken voor Het geheim van ons vuur, heb ik haar een foto van Satijntje gestuurd. Daarom zien de echte Satijntje en de getekende Satijntje er precies hetzelfde uit.

 

 

Het geheim van held nummer zes

 

Flint is boos: zijn tweelingzusje Fieke kan alles beter. Ze wint prijzen en krijgt altijd de hoofdrol. Dus wanneer er een soort superman voor de deur staat, zal die wel weer voor Fieke komen.
Maar de man komt voor Flint. Flint is uitgekozen en moet mee naar een oude brandweerkazerne waar vijf kinderen logeren. Hij wordt Nummer Zes en krijgt les in hijskranen beklimmen, wonden verbinden en boze honden temmen. Maar waarom? Dan verdwijnt kind Nummer Eén. Lukt het Flint een held te worden?

 

Leopold, 2011
Leeftijd: 8 +
Prijs: € 12,95
ISBN: 9789025858490

 

Het geheim van Anna Woltz

 

Ik ben geen held. Ik ben nog nooit zo dapper geweest als Flint. Het lijkt me doodeng om mensen te moeten bevrijden uit een zinkende auto en boeven vangen kan ik niet. Eén keer is er ingebroken bij mijn ouders thuis, en toen zat ik in bad. Mijn moeder wilde juist mijn zusje van drie in bed gaan stoppen, toen ze twee dieven tegenkwam in de gang.
‘Hee,’ zei mijn kleine zusje verbaasd. ‘Twee meneren.’
‘Maak dat jullie wegkomen!’ riep mijn moeder streng. Ze had mijn zusje op de arm, dus ze kon niet wegrennen of keihard gaan gillen. Ze moest dapper zijn. En dat lukte ook. De dieven sloegen op de vlucht.
En al die tijd zat ik dus in bad. Dat zou Superman nooit overkomen.
Toch voel ik me soms een held. Thuis achter mijn computer heb ik superkrachten: wanneer ik aan het schrijven ben, laat ik de mooiste en gekste dingen gebeuren. Ik kan mijn hoofdpersonen grappig en dapper maken, of onhandig en bang. Ik kan een dier verzinnen met zilveren vleugels, gouden manen en de staart van een ezel, en als ik wil, dan barst dat dier zomaar in tranen uit. Of het doet een dansje.
En als mijn lezers dan ook nog een beetje gaan geloven in dat dier – als ze moeten slikken wanneer het doodgaat, en juichen als het weer tot leven komt – dan voel ik me echt een held. Dan ben ik SuperAnna.

Roos van den Berg snijdt de Stoere Prinses-taart aan
Net als Hanna had - heb! - ik heel veel knuffeldieren.
Satijntje