De Nienke van Hichtum-prijs is een literatuurprijs voor jeugdboeken die eens in de twee jaar wordt uitgereikt door de Jan Campert-Stichting. Eerdere winnaars waren onder anderen Jan Paul Schutten, Ted van Lieshout, Tonke Dragt en Paul Biegel. De prijs bedraagt 5000 euro.

De feestelijke uitreiking vindt plaats tijdens het Writers Unlimited Winternachten festival op zondagmiddag 17 januari 2016 in Den Haag, in het Theater aan het Spui. Op die middag worden ook drie andere prijzen uitgereikt: Adriaan van Dis krijgt de Constantijn Huygens-prijs, Ilja Leonard Pfeiffer de Jan Campert-prijs en Annelies Verbeke de F. Bordewijk-prijs.

Tieners die uit schaamte voor een discutabele daad van hun vader stiekem een ticket naar New York boeken en daar in hun eentje heenreizen, om er midden in de orkaan Sandy terecht te komen: ze bestaan alleen in de literatuur. In de handen van de verkeerde schrijver leveren ze bovendien al snel stof tot een ontsporend verhaal. Zo niet bij Anna Woltz, die met Honderd uur nacht een voorlopig hoogtepunt in haar jonge oeuvre schreef. Zij is erin geslaagd een messcherpe, eigentijdse en psychologisch overtuigende jeugdroman af te leveren, die op subtiele wijze maatschappelijke en ethische kwesties aansnijdt zonder daarbij in moralisme te vervallen.
– Jury Nienke van Hichtum-prijs 2015

Het beroemdste kinderboek van Nienke van Hichtum (1860-1939) is Afke’s tiental (1903). Ik las het voor het eerst toen ik net acht was, in januari 1990. Dat weet ik doordat mijn moeder mijn hele jeugd een ‘Boekenboek’ voor me bijhield; elk boek dat ik las werd daarin genoteerd. Zo weet ik ook dat ik Afke’s tiental in oktober 1990 voor de tweede keer las en in februari 1992 voor de derde keer. Verhalen van Nienke van Hichtum (met illustraties van Rie Cramer) las ik ook in februari 1992.

mei 2015: GIPS hangt in bushokjes
Gelukkig nieuwjaar! Modereportage in Margriet