Mijn bijzonder rare week met Tess

Op de eerste dag van de vakantie brak mijn broer zijn been. Dat was jammer voor hem, maar eigenlijk wel leuk voor mij, want bij de dokter kwam ik Tess tegen. Tess had bruine ogen met vlekjes erin. Ze kende haar eigen vader niet, zei nooit sorry en was nogal bazig: ik moest meteen een rare dans met haar oefenen op de parkeerplaats van de dokter. Het kon niet anders, zei ze. Haar leven hing ervan af…

En dat is pas het begin van Samuels onvergetelijke vakantie. Tess heeft een plan bedacht om haar vader te leren kennen. Daar heeft ze één week de tijd voor. En Samuel moet haar helpen.

Querido, 2013/2019
ISBN: 9789045114880/9789045123875
Leeftijd: 10+
Prijs: € 14,99

Wat een prachtig boek is dit, het doet stiekem aan het werk van Guus Kuijer denken

Jaap Friso op Jaapleest

De zinnen van Woltz flonkeren zonder aanstellerig te zijn … Dit is nou universele kinderboekenschoonheid.

Thomas de Veen in NRC Handelsblad

Anna Woltz schreef simpelweg een van de topste topboeken van deze jaren.

Edward van de Vendel

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2014
Bekroond door de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2015
Winnaar van de Duitse Luchs-Preis Juli 2015

De bioscoopfilm van Mijn bijzonder rare week met Tess (regisseur Steven Wouterlood, producent Bind Film, scenario Laura van Dijk) won prijzen op festivals over de hele wereld en werd in 2019 genomineerd voor twee Gouden Kalveren: Beste Film en Beste Scenario.

De nieuwe filmeditie van Mijn bijzonder rare week met Tess

Inspiratie

Mijn bijzonder rare week met Tess begon toen ik drie dagen op Texel logeerde om in de bibliotheek van Den Burg heel veel zevendegroepers te bezoeken. ’s Ochtends kwamen er drie klassen naar de bieb, ’s middags nog eentje, en daarna was ik vrij: ik huurde een fiets en ging op verkeninningstocht. Het was april, maar het leek wel zomer. Ik fietste door prachtige duinen met oude dennen en eiken vol jonge, lichtgroene blaadjes, ik zat uit te hijgen op het strand tussen de vliegers en zandkastelen en ik zag ontelbaar veel lammetjes. Ik was nog nooit eerder op Texel geweest maar ik wist meteen: op dit eiland moet ik een keer een boek laten spelen – en dat werd Mijn bijzonder rare week met Tess.

De hoofdpersonen Tess en Samuel denken na over vragen die ik ook interessant vind.

Tess vraagt zich af wat familie nou eigenlijk is. Wat betekent het om familie van elkaar te zijn? Als je je vader nog nooit ontmoet hebt, is het dan wel je vader? Of is het gewoon een onbekende man? Moet je altijd houden van je familie? Of kun je ook best zonder?

Samuel is juist bang voor de tijd dat zijn familie er niet meer is. Hij is de jongste van het gezin, en wat moet hij nou als de rest er niet meer is? Hij verzint een nogal krankzinnige oplossing voor zijn probleem…

Gelukkig is het boek niet alleen ernstig, maar ook heel vrolijk en zomers en raar op een leuke manier. Tess zegt het zelf al in het boek: wij houden van raar!

2014: Vlag en Wimpel voor 'Mijn bijzonder rare week met Tess'

Regina Kehn maakte prachtige illustraties voor de Duitse Tess