Alles kookt over

‘Bah, er ligt allemaal bloed op de grond,’ zei Laura. Ze pakte een doekje. Toen zag ze Jet, die bleekjes tegen de muur stond. Ze liep naar haar toe en sloeg haar armen om Jet heen.

‘Moet je dit zien.’ Gustaaf wees op de snijplank. Hij grinnikte. ‘Er zit ook bloed op het vlees. Wat moeten we daarmee?’

‘Afspoelen,’ zei Laura. ‘We hebben geen geld om nieuw vlees te kopen. En Pizzaiola is toch rood, een beetje bloed zie je niet. De mensen zullen er echt niks van krijgen.’

Die mensen zijn de gasten van het restaurant waar alles overkookt. Ze weten niet dat er bloed in hun eten zit, en ze weten ook niet dat de kok een meisje van vijftien is. Dat meisje is Laura, de oudste van de kinderen en de enige die kan koken. Jet denkt alleen maar aan paarden, het jongste zusje Bente is pas vijf en de jongens vinden koken niet stoer.

Toch zijn ze met z’n vijven een restaurant begonnen: ze wonen zes weken lang in een huis zonder ouders en ze hebben geld nodig!

Het wordt een zomervakantie van aangebrande kip en de slappe lach, van keihard koken en hongerlijden. Maar op een dag staat de politie op de stoep. Is dat het einde van de vakantiekeuken?

Elke week kookt Laura een nieuw driegangenmenu. De recepten van alle gerechten staan achter in het boek, zodat lezers hun eigen restaurant kunnen beginnen.

Leopold, 2002, 2009
Leeftijd: 10 +
Prijs: € 13.95
ISBN: 9025835635

Inspiratie

Er is een familiefilmpje waarin ik als zesjarige ernstig gehaktballen kneed. Koken en eten heb ik eigenlijk mijn hele leven al leuk gevonden. En dan niet alleen maar koekjes bakken – nee, ik wilde serieuze maaltijden bereiden. En dat deed ik dus. Soms samen met mijn moeder (die mocht altijd de saaie dingen doen zoals rijst koken) en soms geheimzinnig alleen. Dan stond de ijskast de hele dag vol met afgedekte pannen en schalen en kreeg mijn familie pas ’s avonds te zien wat ze gingen eten.

Hoofdpersoon Laura lijkt dus veel op mij. Ze houdt van koken, lezen en ze is nogal bazig – net als ik. Jet van elf, die altijd speelt dat ze een paard is, lijkt op mijn zusje Sarah. Toen Sarah zo oud was als Jet, draafde ze rondjes op ons grasveld – net zolang totdat er een echte modderige hoefslag ontstond. Eend de knuffeleend van Bente bestaat ook echt: ik heb precies zo’n knuffel. Hij heet ook Eend.

Alleen restaurant Pandora’s Keuken bestaat niet echt. Ik speelde vroeger vaak dat ik kok was, en van mijn oma kreeg ik voor mijn verjaardag een echte koksmuts, maar ik heb nooit een restaurant gehad zoals Laura. Misschien ooit nog…

Versie uit 2002 en versie uit 2009.

Meester Hans Aalbersberg van basisschool De Bongerd in Zuidland maakte een musical van Alles kookt over. In juli 2007 was de première, gespeeld door groep acht van PCB De Bongerd.