Elk jaar wordt in Italië de grootste Kinderboekenbeurs ter wereld georganiseerd, maar ik was er nog nooit geweest. Het zijn namelijk de uitgevers die daar vertaalrechten aan elkaar verkopen, niet de schrijvers. Maar dit jaar ben ik wel geweest, en het was zo fantastisch dat 2015 het verder moeilijk gaat krijgen – misschien was Bologna wel het hoogtepunt van het hele jaar!

Waarom?
Omdat vijf dagen lang de zon scheen.
Omdat Bologna een beeldschone en ontzettend gezellige stad is.
Omdat er dit jaar toevallig heel veel andere Nederlandse kinderboekenschrijvers waren en het geweldig is om elke dag met Ted van Lieshout, Edward van de Vendel, Joukje Akveld, Philip Hopman, Jan Paul Schutte en heel veel anderen op terrasjes te zitten en heerlijke pasta te eten.

Maar ook: omdat ik uitgevers van over de hele wereld heb ontmoet die mijn boeken gaan vertalen. Meteen op zondagavond was het bijzonderste diner dat ik ooit heb meegemaakt: Querido had al mijn buitenlandse uitgevers uitgenodigd, zodat ik daar aan tafel zat met mensen van mijn Duitse, Franse, Sloveense, Hongaarse, Japanse en Amerikaanse uitgeverijen.

Tijdens dat diner hoorde ik ook een heel bijzonder nieuwtje van mijn Japanse uitgeverij Froebel-Kan. Mijn bijzonder rare week met Tess is in Japan uitgekozen voor een speciaal zomer-leesproject voor scholen en dat betekent dat er 50.000 extra exemplaren gedrukt gaan worden van de Japanse Tess!

O ja. En dan was er op dinsdagavond ook nog ‘De Nederlandse Borrel’. Dat is een borrel die wordt gegeven door alle Nederlandse uitgeverijen én het Nederlands Letterenfonds – in één van de mooiste palazzo’s van Bologna. Sta je daar heerlijke hapjes te eten onder de plafondschilderingen, naast spiegels in gouden lijsten – en overal waar je maar kijkt zie je leuke boekenmensen.

Er is niks aan te doen: ik ga volgend jaar weer.

Filmpje over 'Honderd uur nacht'
mei 2015: GIPS hangt in bushokjes