Onweer

Sam weet het zeker: haar ouders geven niks om haar. En waarom zouden ze ook? Ze is niet extra mooi, slim of grappig en ze weet nooit hoe ze moet doen tegen andere kinderen. Ze is alleen goed in gekke dingen: bergbeklimmen, ruzie maken, onweer voorspellen, wonden verbinden.
Dat moet maar eens veranderen. Helemaal alleen gaat Sam naar Italië om te helpen in het hotel van haar tante. Daar is net een fotoshoot aan de gang met twee Nederlandse kinderen: Raf, een arrogant fotomodel van vijftien en zijn zusje Larissa, een wonderlijk meisje van tien dat altijd vrolijk is.
Recht voor het hotel ontploft een auto. In het land van de maffia gaat Sam samen met Raf en Larissa op zoek naar de dader. Ze reizen naar het hooggebergte helemaal in het noorden van Italië, naar ravijnen, eeuwige sneeuw en verraad. Zou Sam misschien toch meer kunnen dan ze denkt?

 

Leopold, 2009
Leeftijd: 10 +
Prijs: € 13.95
ISBN: 9789025853426

 

Woltz speelt een geraffineerd spel met geheime codes, die veel meer dan plotelementen zijn. …Nog mooier is hoe Woltz haar gesloten hoofdpersoon steeds meer open pelt. … voortreffelijke stijl
-Karel Berkhout in NRC Handelsblad

Woltz speelt met je verwachtingen en laat zien dat mensen verrassende verborgen kanten kunnen hebben. Je valt van de ene verrassing in de andere, maar je gelooft het. En dat is nog wel de mooiste verrassing van Onweer.
-Thomas de Veen in Kidsweek

 

Inspiratie

 

In Onweer komen drie verschillende stukken Italië voor – en bij het beschrijven van die stukken dacht ik aan reizen die ik zelf heb gemaakt.
Het boek begint in het dorpje Montino dat boven op een berg is gebouwd. Samen met mijn moeder was ik in 2007 in Frontino. Daar logeerden we in een prachtig oud hotel dat vroeger een palazzo was. Dat is dus het hotel waar Sam werkt!
Het tweede deel van het boek speelt in de betoverende stad Florence. Daar ben ik als zeventienjarige met school geweest. Toen werd ik verliefd op de paradijsdeuren naast de Dom; daarom zijn Sam en Larissa ook weg van die deuren.
Het laatste deel van Onweer speelt in de Dolomieten – de woeste bergen helemaal in het noorden van Italië. Net als Sam vind ik bergwandelen geweldig. In augustus 2008 maakte ik een trektocht door de ruige Dolomieten. Daar sliep ik in drie-hoge stapelbedden in berghutten ver van de bewoonde wereld, liep ik langs duizelingwekkende afgronden en één keer was er ’s avonds een onweersbui die onze berghut deed trillen.

Fotomodel Raf heb ik niet helemaal zelf verzonnen. Terwijl ik over Raf schreef, dacht ik aan een van mijn beste vrienden, die zelf fotomodel is. Hij heeft vaak fotoshoots in het buitenland en loopt modeshows in Milaan. Zijn verhalen over het modellenbestaan vond ik zo spannend en gek, dat ik ze gebruikt heb voor Onweer. Ook vond ik het leuk om eens te schrijven over een jóngen die fotomodel is, en over een meisje dat juist heel stoer is en nooit jurken draagt…

In de Dolomieten
Koepel van de Dom in Florence
Het hotel in Frontino.