Nacht in het poppenhuis

Willemina gaat helemaal alleen uit logeren. Ze voelt zich klein en bang, totdat ze voor het deftige poppenhuis van haar tante staat: opeens is ze zo groot als een huis!
Maar groot zijn is gevaarlijk; als ze stiekem de hond uit het poppenhuis oppakt, breekt zijn staart.
‘s Nachts sluipt Willemina terug om de hond te lijmen.
Dan verspringen de wijzers van de klok en is het in het grote huis net zo laat als in het kleine huis…

 

Illustraties: Thé Tjong-Khing
Leopold, 2011
Leeftijd: 4 +
Prijs: € 13.95
ISBN: 9789025859428

 

Sprookjesachtig, spannend ook, en in mooie, puntige zinnen geschreven.
-Simone van Driel in NRC Handelsblad.

Woltz heeft een sprookjesachtig en mooi gestileerd verhaal geschreven en Thé Tjong-Khing, die vorig jaar werd onderscheiden met de Max Velthuijsprijs, heeft het beroemde poppenhuis tot in de finesses nagetekend met hemelbedden, Perzische tapijten, en staande horloges. Oogstrelend tot in alle uithoeken.
-Marianne Witvliet in Reformatorisch Dagblad

Thé Tjong-Khings platen zijn een lust voor het oog en Anna Woltz prikkelt met frisse taal.
-J/M voor ouders

Heerlijk boek!
-Jaap Friso op Jaapleest.nl

 

Inspiratie

 

In het Haags Gemeentemuseum staat een prachtig oud poppenhuis. Het is in de achttiende eeuw ingericht door een rijke dame die Sara Rothé heette. Haar deftige poppenhuis was niet om mee te spelen, maar om naar te kijken. En dat is precies wat ik deed, in de jaren tachtig van de twintigste eeuw: naar het poppenhuis kijken.
Ik groeide op in Den Haag, en wanneer ik met mijn ouders in het Gemeentemuseum kwam, dan klom ik altijd op de houten trap voor het poppenhuis, zodat ik goed naar binnen kon kijken. Eindeloos kon ik staren naar al die piepkleine kopjes en borden en speelkaarten en kleertjes, terwijl ik me voorstelde hoe het zou zijn om in dat schitterende huis te wonen. Mijn favoriete voorwerp was een porceleinen hondje, dat verdrietig zat te kijken in de hal van het huis. Wat was er toch aan de hand met dat dier?
Heel veel jaar later mocht ik samen met Thé Tjong-Khing een prentenboek maken over het poppenhuis, en kon ik eindelijk bedenken wat er aan de hand was met het zielige hondje van steen.

Nacht in het poppenhuis is deel van een serie kunstboeken voor kinderen die het Gemeentemuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold samen uitbrengen.

Illustratie Thé Tjong-Khing
Deze tekening maakte Thé Tjong-Khing vóór in mijn exemplaar van Nacht in het poppenhuis.
Feest in het Gemeentemuseum Den Haag.
Vitrine in het Gemeentemuseum: mijn inspiratie voor Nacht in het poppenhuis
Feestelijke opening in het Gemeentemuseum Den Haag: ik lees voor uit Nacht in het poppenhuis.