Meisje van Mars

Evert weet vanaf zijn derde dat hij een meisje wil zijn. Hij heeft een hekel aan zijn jongenslichaam en verlangt naar jurken en lang wuivend haar. Maar zijn ouders worden al woedend als hij met barbies speelt.
Op de middelbare school wordt Evert elke dag gepest. Alleen als hij zich stiekem als meisje verkleedt, is hij gelukkig. Zo kan hij niet verder. Hij gaat er alles aan doen om een vrouw worden.

‘Meisje van Mars’ is een Slashboek: een boek geschreven op basis van het waargebeurde verhaal van een bijzondere jongere. Jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel kwam op het idee voor deze serie, omdat hij meer wilde lezen over actuele onderwerpen in de jeugdliteratuur.

 

Anna Woltz & Vicky Janssen
Leeftijd: 13+
Prijs: € 12.95
Querido, 2011
ISBN: 9789045112930

 

Vertaald in het Noors en Sloveens

 

een “must-read” boek. Het is een boek dat de lezer anders naar de wereld rondom zich laat kijken, dat naar de keel grijpt, en waar je niet makkelijk vanaf komt.
-Katrien Temmerman op De Leesfabriek

Een boek dat klopt aan alle kanten: een intrigerend levensverhaal van een jongere dat verteld móet worden
-Linda Ackermans op Rencensieweb

Het levert even pijnlijke als soms ook geestige scenes op. … Woltz beschrijft invoelbaar de zoektocht van Vicky
-Jaap Friso op Jaapleest.nl

 

Inspiratie

 

Het Meisje van Mars uit mijn boek bestaat echt: ze heet Vicky Janssen en werd geboren als jongen. Ze groeide op in Limburg en is nu kapster in Utrecht.
Zeven keer heb ik uitgebreid met Vicky gepraat. Dan aten we eerst samen terwijl we kletsten over vakanties en vriendjes, en wanneer de curry/lasagne/salade op was, dan begon het echte werk. In zeven interviews vertelde Vicky mij haar levensverhaal, en gaf ze zo eerlijk mogelijk antwoord op al mijn vragen.
Ik wilde Meisje van Mars schrijven omdat ik niet snapte hoe je je een meisje kunt voelen terwijl je een jongenslichaam hebt – of andersom. Vicky kon niet zomaar antwoord geven op die vraag, omdat zij natuurlijk niet anders weet: ze voelt zich haar hele leven al een meisje – punt uit. Maar terwijl ze me haar levensverhaal vertelde, begon ik toch te begrijpen hoe het moet zijn om in het verkeerde lichaam geboren te worden. Hopelijk gebeurt hetzelfde wanneer je het boek leest en meeleeft met hoofdpersoon Evy.
Het was moeilijk om Vicky’s verhaal goed op te schrijven, want ik wilde er een roman van maken, geen uitgeschreven interviews. Vicky kan geweldig goed vertellen, maar toen ik haar woorden opschreef, kwam ik erachter dat er toch iets ontbrak wanneer je haar stem niet hoort en je haar gezichtsuitdrukkingen mist. Ik heb dus flink veel details verzonnen om het verhaal aan te kleden en tastbaarder te maken – maar alle grote gebeurtenissen en gevoelens in het boek zijn écht. En het gevoel voor humor en de moed van de hoofdpersoon zijn dat ook.

Sloveense vertaling
Het liefst van alles wilde Vicky zeemeermin zijn. Nu treedt ze soms op als Vicky Mermaid. Foto: Cor Kuyvenhoven/Reinoud van Leeuwen
Deze foto maakte ik van Vicky op een zonnige avond in een afgehuurd zwembad. Ik mocht zelf ook proberen hoe het was om met een zeemeerminnenstaart te zwemmen, zodat ik het kon beschrijven in mijn boek. Maar Vicky kon het natuurlijk veel beter dan ik...