De pizza-spion

GEVRAAGD: PIZZA-TESTERS
In onze vliegtuigen krijg je straks pizza te eten. Maar welke pizza is het lekkerste? Kan jij goed proeven? Hou je van pizza en vliegen? Dan zijn we op zoek naar jou!

Dat leest Finn in de krant, en natuurlijk wil hij meteen pizza-tester worden. Maar er is een probleem: zijn vader heeft al jaren ruzie met de kok die de vliegtuigpizza’s gaat bakken. Daarom wordt Finn geen gewone proever, maar pizza-spion!

Maar wat doet een spion als alles misgaat? Als de oven in brand vliegt en er gif in de kaas zit? Samen met de andere testers Bo en Naomi gaat Finn op zoek naar de dader. Stoelriemen vast, deze pizza gaat de lucht in!

 

Leopold, 2009/ Querido, 2015
Leeftijd: 8+
Prijs: € 9.99
ISBN: 9789045118437

 

Inspiratie

 

In november 2008 ging ik samen met zes andere kinderboekenschrijvers op reis naar Curaçao. Het was de eerste keer dat ik zo lang in het vliegtuig zat: bijna negen uur! Het allerleukste van vliegreizen vind ik altijd het vliegtuigeten. Al die verschillende vakjes met eten en zakjes met bestek en doekjes om je handen mee schoon te maken…
Op Curaçao bezocht ik schoolklassen om over mijn boeken te vertellen. Na een week vloog ik door naar Bonaire. Dat was een belevenis! We vlogen met een piepklein vliegtuigje waar net vijftien mensen inpasten. Ik zat naast een verschrikkelijk dikke mevrouw, zodat ik helemaal op de punt van mijn stoel moest zitten. Er waren geen zuurstofmaskers en alles rammelde en ratelde terwijl we opstegen. Hoog boven in de lucht moest de piloot op een kaart kijken om te zien welke kant we opmoesten – terwijl je in het echt door het raam van de cockpit het vliegveld van Bonaire al zag liggen.
Jammergenoeg duurde onze tocht niet langer dan een kwartiertje. Maar in die vijftien minuten kwam ik wel op het idee om een boek te schrijven over zo’n klein vliegtuigje – en over heel veel vliegtuigeten…

Zoek de verschillen! Links: Leopold 2009, rechts: Querido 2015