Black Box

Black Box is het televisieprogramma waar heel Nederland voor thuisblijft. Zeven kinderen van tien tot zestien zitten opgesloten in een zwart huis vol camera’s op de Pier in Scheveningen. Black Box duurt een maand, en dat is genoeg om geschiedenis te maken.
Jamie is de jongste redactrice van het programma. Ze is zeventien, enthousiast, naïef en al snel stapelverliefd: op Rijn, de briljante regisseur. Zo verliefd, dat ze niet meer ziet dat Black Box volledig uit de hand loopt. Zo verliefd, dat ze een rode avondjurk belangrijker vindt dan het leven van de kinderen…
Maar wie is verantwoordelijk voor het drama op de Pier? De kinderen, of de redactie? Of de zeven miljoen kijkers thuis?

Black Box is een meeslepende jeugdroman over een wereld die akelig dicht bij de onze komt. Een wereld waarin televisie en werkelijkheid door elkaar lopen. Het boek stelt de moderne uiterlijkheidscultuur en de seksualisering van de maatschappij aan de kaak. Worden kinderen van nu te veel aan hun lot overgelaten? En hoe denken ze over liposuctie en euthanasie?
Black Box is keihard en grappig, romantisch en spannend als een thriller.

 

Leopold, 2007
Leeftijd: 14 +
Prijs: € 14.95
ISBN: 9789025851842

 

In Black box – een nabije-toekomstroman – beschrijft Woltz op ontluisterende wijze een reality show op de televisie en verweeft dat met thema’s als de schoonheidscultus en euthanasie. Woltz levert daarbij intelligente cultuurkritiek: confronterend, maar niet makkelijk moralistisch. … hilarische details. … de satire is geslaagd.
-Karel Berkhout in NRC Handelsblad

NIET MISSEN: Black Box … een ijzersterke roman. Zowel voor jeugdige als voor volwassen lezers erg spannend én geestig. … Lees en huiver!’
-Marja Pruis in LINDA

Woltz maakt, in tegenstelling tot veel jeugdboekenschrijvers, waar wat ze belooft en keert in de buurt van de door haar opgezochte grenzen niet laf op haar schreden terug. Het resultaat: een boek waarin actuele ethische vragen op een licht confronterende manier worden gesteld, zonder verzachtend betuttel en ouderlijk gepruttel.’
-Pjotr van Lenteren in de Volkskrant

 

Inspiratie

 

Het idee voor Black Box kreeg ik toen ik zeventien was. Toen, in 1999, werd het allereerste seizoen van Big Brother uitgezonden. Zulke realitytelevisie hadden we nog nooit gezien in Nederland: een groep volwassenen werd opgesloten in een huis vol camera’s die vierentwintig uur per dag draaiden. Als zeventienjarige vond ik het fascinerend: voor het eerst van mijn leven kon ik onbekende volwassenen urenlang observeren. Ik kende mijn ouders en leraren natuurlijk wel, maar nu kon ik op televisie zien hoe volwassenen deden wanneer er geen kinderen bij waren.

En toen ging ik denken: stel nou dat je zo’n televisieprogramma zou maken met kinderen in plaats van volwassenen. Zodat volwassenen kunnen zien hoe kinderen en jongeren zich gedragen als er geen ouders en leraren bij zijn. Zo begon Black Box.

Nu, op dit moment in Nederland, zouden ouders (denk ik, hoop ik) geen toestemming geven om hun kind een maand lang op te laten sluiten in een huis vol camera’s. Daarom liet ik Black Box in een wereld spelen die veel lijkt op de onze, maar die toch net een beetje anders is. Dat gaf spannende mogelijkheden: ik kon gaan nadenken over ontwikkelingen in onze maatschappij en die lekker overdrijven in mijn boek – of soms verzon ik ze, en dan bleken ze een paar jaar later werkelijkheid te worden. De Ticket in Black Box is niet veel anders dan Facebook en Instagram nu zijn – maar in 1999 bestonden die social media nog helemaal niet.

Black Box is ook als Jonge Lijster uitgekomen.
Interview over Black Box in Vrij Nederland, 10 november 2007. Foto gemaakt door Bert Nienhuis; ik sta op het strand in Scheveningen en op de achtergrond zie je de Pier waar Black Box speelt.
Interview in Vrij Nederland door Nicole Carlier, 10 november 2007.