Aangespoeld

‘Die rots in het midden is leuk,’ zei Tomas. ‘Net een aangespoeld meisje.’
Nika had met dichte ogen en wijduitgespreide armen staan zonnebaden, maar nu deed ze haar ogen meteen open.
‘Welke rots?’
Tomas wees. Eén moment bleef Nika stil staan kijken, toen begon ze te rennen.
‘Dat is helemaal geen rots!’ riep ze.

Tomas is pas een paar uur op het eiland Kavos wanneer het avontuur van zijn leven begint. Het half-Griekse meisje Nika neemt hem mee naar haar favoriete baai: een eenzaam strand met heftige golven en puntige rotsen. Alleen is Nika’s baai vandaag niet verlaten: er ligt een meisje op het strand. Een meisje met bloedende schrammen en gebarsten lippen. Tomas en Nika willen de politie roepen, hun ouders, of in elk geval de oude Griekse dorpsdokter, maar dan raakt het aangespoelde meisje in paniek.

Geen dokter. Geen ouders. En zeker geen politie.

Er zit niks anders op. Dit is een mysterie dat Tomas en Nika helemaal zelf moeten oplossen. Maar hoeveel is er waar van de verhalen van het aangespoelde meisje?

 

Leopold, 2007
Leeftijd: 10 +
Prijs: € 13.95
ISBN: 9789025850999

 

Inspiratie

 

Griekenland is mijn lievelings-vakantieland, en dat kun je lezen in Aangespoeld. Ik herinner me precies welke kleur blauw de zee daar heeft, hoe Griekse stoofpot smaakt en hoe stoffig warm het kan zijn aan het eind van de middag in een olijfboomgaard. Ook ben ik wel eens in een Grieks spookdorp geweest – maar ik heb er nooit een paar nachten geslapen zoals Tomas, Nika en Jente dat doen. Al mijn herinneringen aan zonnige vakanties in Griekenland heb ik dus in het boek gestopt. Toen ik Aangespoeld schreef zag ik Korfu en Kreta voor me, maar het eiland Kavos en de dorpjes Dafni en Loutra heb ik lekker verzonnen.

In het dorpje Dafni wordt The Sound of Music opgevoerd. Daar kon ik zo goed over schrijven omdat ik de film van die musical zeker wel tien keer heb gezien. Alleen kan ik zelf helemaal niet zingen, dus ik zou nooit zoals Nika kunnen meedoen aan een musical…

Heerlijk Grieks eten! (Hier ben ik vijftien - zo raar kijk ik nu nooooit meer.)
Op het eiland Karpathos.